het nut van bomen in een voedselbos

De voordelen van bomen in een voedselbos

In een voedselbos horen natuurlijk bomen te staan. In tegenstelling tot normale landbouw waar de bomen plaats moeten maken voor akkerbouw, wordt er in een voedselbos gebruik noujuist gebruik gemaakt van bomen. Bomen leveren namelijk zogenoemde ‘Ecosysteemdiensten’. Dit zijn bijvoorbeeld het vastleggen van koolstof, het zorgen voor goede waterhuishouding, het versterken van de biodiversiteit en het creëren van een mooi landschap. Zaken waar niet alleen de boer, maar wij allemaal baat bij hebben.

Bomen produceren voedsel, grondstoffen, energie en ecosysteemdiensten die zowel de landbouw als de maatschappij ten goede komen.

De bomen in een voedselbos zoals bij Voedselbos Kattenbergsebroek, wortelen namelijk diep in de grond. Niet alleen wordt de grond hierdoor steviger, maar heeft dit ook andere voordelen. Het is bijvoorbeeld bevorderlijk voor het vast kunnen houden of naar boven kunnen halen van water en nutriënten (voedingsstoffen, vitaminen en mineralen). Tevens hebben de bomen meerdere functies/voordelen voor de planten en gewassen in een voedselbos.

  • Bomen zijn een water- en mineralenpomp
  • Bomen vergroten de waterinfiltratie
  • Bomen verminderen de verdamping door wind- en watererosie.
  • Bomen voegen met hun bladeren en wortels organische stoffen toe, wat de bodem vruchtbaarder en efficiënter maakt.
  • De combinatie van bomen met groenten maakt bovendien dat er maximaal gebruik gemaakt wordt van zonlicht en dat er alles bij elkaar daardoor een hogere productie is per hectare.

het nut van bomen in een voedselbos

Twee teelten op het zelfde perceel. Bomen zorgen voor extra productie!

Bent u zelf ook aan het denken om een voedselbos te starten of heeft u interesse in meer informatie? Neem dan contact met ons op of kom langs bij Voedselbos Kattenbergsebroek. Wij beantwoorden graag al uw vragen en leggen u alles uit over het starten en onderhouden van een voedselbos. Tevens bent u natuurlijk welkom als u gewoon van ons voedselbos wilt genieten met uw vriend, vriendin of familie.